
Ben biraz geç tanıştım kendisiyle çünkü 2006 yılından beri İstanbul'da hem İstinye Park'ta hem de Suadiye'de "Go mongo" adlı restoranda Mongol, yani Moğol Barbeküsü yapılıyormuş.
Tabi adı barbekü olunca ben de daha şıkçana bir ocakbaşı üslubuna ya da teppenyaki stili bir Japon tezgahına hazırlamıştım kendimi.
Bunun olmadığını görünce tabi biraz şaşırdım.
Olay, noodle yani bir çeşit eriştenin et, sebze ve soslarla yüksek ateşte pişirilmesinden ibaret. Yani Çin ve Taiwan mutfağından tanıdığımız bir Uzakdoğu tekniği...
Go Mongo'da da buna uygun olarak malzemelerini bir kaseye tıkıştırarak büyük bir saç üzerinde ve yüksek ısıda pişirmesi gereken aşçıların önüne dizip, masana gidiyorsun.
Kaseyi et ve envai çeşit sebze ile tepeleme doldurduktan sonra ve pişirilmeye bırakmadan önce bir restoran görevlisi size nasıl bir sos tercih ettiğinizi soruyor.
Bu arada size ayrıca kaseyi tepeleme doldurma ipuçları da veriyor :)
...ve sosusunuzu neredeyse 7-8 çeşit baharat, krema, soya gibi baz soslar ve kurutulmuş otlar ile erişte kasesine döküveriyor.
size de masanıza dönüp, umarım iyi birşeyler karıştırmışımdır diye beklemek kalıyor.
Restoranlarda eksikliğini hissettiğim espri meselesi, Go Mongo'da yemeğin hazırlanma sürecine yansıtılmış. Dozunda.
Bilmeyen için yeterli bilgi ve yönlendirme desteği var, ama aynı zamanda tatları biraraya getirme safhasında size bir yaratma alanı da bırakılmış.
Yani denetim altındaki bir üretim ve tüketim alanında neredeyse hiç bilmediğiniz hissi uyandıran bir coğrafyanın sözümona yerel tatlarını keşfetmenize izin verilerek zaman geçirmeniz sağlanıyor.
Aslında son derece sıradan ancak şık ve iyi örgütlenmiş bir yaklaşım...
Ancak meraklısını tatmin etmeyecek de birşeyler var burada nedense...
Nitekim yerine oturmayan taş Mongol, yani nam-ı diğer, moğol barbeküsünün ne Moğollarla ne de barbeküyle ilgisinin olmadığı ile ilgiliymiş meğer. Bunu ufak bir araştırma yapınca öğrendim...
1970'lerde Taiwan'daki restoranlarda et ve sebzenin noodle (bir çeşit erişte) ile ortalama 300 C'lik ateşte kavurulmasıyla innove edilen bir reçete denilebilir "Moğol Barbeküsü" için...
"Av partisinden dönen Moğolun kılıcıyla doğranmış" efsanesine uygun olarak ince ince kesilmiş etler, döner memleketinden gelen biri için vasat kalıyor ne yazık ki...
Ancak diğer seçenekler, karidesten hindiye ve envai çeşit baharat ve sebzeye yayılmış durumda. Karidesler ve mezgit dondurulmuş olmasına rağmen soslarla karışınca lezzetlenmiş.
Tatlı olarak kızarmış dondurma, gerçekten çok lezzetliydi ve porsiyonlar tadımlıktan ziyade doyurucuydu.
Masanın neşeli sürprizi ise çikolatalı sufle ile birlikte servis edilen pişmaniyeydi. Hep merak ederdim neden daha iyi değerlendirilmiyor pişmaniye diye, en azından masaya geldiğini görmek keyifli :)
Fiyatlar ise doğrusu bir ya da en fazla iki şey seçmenize izin veriyor. Biraz yüksek ama servisin kalitesine ve mekanın ambiyansına değer.
;)
Go Mongo
İstinye Park
Teras Katı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder