6 Aralık 2010 Pazartesi

"Makaron" Çılgınlığı Üzerine




Bugünlerde Bebek'te bir "makaron" çılgınlığıdır gidiyor.


Ard arda açılan pastane ve şekerleme dükkanları, prestijli bir hediye telaşındakilere bu minik renkli bademli kurabiyeler ile hitap ediyor.

Pelit Pastanesi, Divan Pastanesi'nden sonra Baylan, ve en nihayetinde Paris'in en köklü çay salonlarından olan Laduree...

Sevim Hanım'ın Meşhur Bebek Badem Ezmesi dükkanının kedili hoşgeldin ikramına karşın makaroncularda ikram yok. Soğuk ve kibarca tanesinin 3.75 tl olduğu söylenerek bu geleneğin geçerli olmadığı bir dünyaya hoşgeldiniz anonsu yapılıyor adeta, tatmak isterseniz...

Makaron, her ne kadar Fransız kurabiyesi olarak bilinse de biliyoruz ki Medici ailesinin Rönesans döneminde İtalya'dan Fransa'ya getirdiği tatlardan biri.

Fıstıklısı, limonlusu, vişnelisi, çikolatalısı, vanilyalısı... birçok çeşidi var... Dışındaki ince hamur hafifçe çıtırdamalı,içindeki yumuşak kısım ise aromasına göre çok tatlı olmamalı...

Bebek'teki meşhur Badem Ezmeci'sinin tek rakibi makaron satan dükkanlar değil.


Bir de lokum ve ceviz ya da fıstık ezmesi gibi başka ezmeleri şık hediye kutularında sunanlar var.


Badem ezmesi ise, her ne kadar eski İstanbul tatlarından biri olarak ikonlaşan tatlardan biri olsa da aslında Edirne'nin Osmanlı saraylarından kalan bir tat.


Yani 1365 ile 1453 arasındaki 92 yıl içinde üretildiği düşünülebilir.


Edirne’nin Osmanlıya başkentlik yaptığı günlerde şehre gelen şekercilerin gördükleri badem bolluğu üzerine şeker yapma fikri doğduğu söylenir.


Bugün Edirne'nin yanı sıra Malatya ve Diyarbakır'ın yağlı bademlerinden yapılan badem ezmesi, katkı maddesi olmaksızın su, şeker ve yağlı badem'in elde dövülmesiyle üretiliyor. Dokusu pütürlü ve yumuşak olmalı. Sert olanlar, aşağı yukarı 10 gün önce yapılmıştır, ve taze değildir.


Babadan oğula geçen bir imalat hakim ancak fabrikasyona girenler de var; ancak hal böyle olunca tat değişiyor tabi.


Avrupa'da üretilen ve tadı badem ezmesine benzeyen Marzipan ise badem ezmesinden üretilerek yapılır. Yapım tekniği biraz daha farklı.


Hakiki badem ezmesi, damakta bademin tadından ve kokusundan başka birşey bırakmaz. Damakta şeker tadı bırakanlar belki daha ucuzdur ama yavandır.

Bebek'te badem ezmesinin yanında Vakko'nun çikolata dükkanı tutmadı, Hacıbozanoğulları'nın baklavası da... Paul bile makaron satmasına rağmen fırıncılığa tutunamadı... Yani bir yere kadar açık kalabildiler... Bakalım makaron çılgınlığı ne kadar sürecek ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder